ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Ένα από τα παλιότερα οινοποιεία στην περιοχή της Αιγιαλείας, το οινοποιείο Κροκιδά,αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ιστορία του τόπου. Δημιουργήθηκε για να προσφέρει στον τόπο την ανάπτυξη και να αξιοποιήσει όλες τις γηγενείς ποικιλίες των μεγάλων εκτάσεων αμπελοκαλλιεργειών που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα, η οινοποιία Κροκιδά αποτελεί μια υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα με εξαιρετική ποιότητα στα κρασιά της. Με πολλή δουλειά, μεράκι, σεβασμό στην παράδοση και το περιβάλλον, χρόνο με το χρόνο οι οίνοι Κροκιδά καθιερώθηκαν πρώτα τοπικά και έπειτα πανελλαδικά.

oin_left
oin_left

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινά το 1959 με πρωτεργάτη τον Παναγιώτη Κροκιδά, που οραματίστηκε μια μοναδική επιχείρηση στο Κρυονέρι Ακράτας. Κίνητρό του αποτέλεσε η προσωπική ανάγκη για δημιουργία και στόχος του να προσφέρει στον τόπο την ανάπτυξη. Σε έναν τόπο πολύμορφο, με μεγάλες εκτάσεις αμπελοκαλλιεργειών, την ενδοχώρα την Αιγιαλείας, η δημιουργία μιας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας αποτέλεσε σημαντική στιγμή στην ιστορία και την εξέλιξη της περιοχής.

Από το 1975 και μετά η νέα γενιά Κροκιδά ξεκινά τη δική της ανοδική πορεία προάγοντας την υψηλή ποιότητα και τον εκσυγχρονισμό. Με συνεχή στόχο την ανάπτυξη της παραγωγικής μονάδας και τη βελτίωση της ποιότητας των κρασιών, οι Ιωάννης και Ευστάθιος Κροκιδάς, ανακαίνισαν ριζικά το οινοποιείο, καθιστώντας το λειτουργικό και φιλόξενο, ενώ εξοπλίζοντας το με υπερσύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης και συσκευασίας, εξασφάλισαν την καλύτερη ποιότητα του προϊόντος.

Σήμερα, τα χνάρια τους ακολουθεί η τρίτη γενιά, που σε συνεργασία με τους πρωτεργάτες, οι προσπάθειες για εκσυγχρονισμό εντείνονται, και νέες ιδέες γίνονται στόχος.

oin_left
oin_left
oin_left

ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Η παραγωγή κρασιού ξεκινά στις ορεινές πλαγιές Αιγιαλείας, στην περιοχή της Νεμέας , στη Μαντίνεια και την Πάτρα. Εκεί όπου επιλέγονται μερικές από τις καλύτερες ελληνικές ποικιλίες όπως ο ροδίτης, ο σιδερίτης, το μαύρο Καλαβρύτων ,το Μοσχοφίλερο , το Αγιωργίτικο , το Μοσχάτου Ρίου και οι διεθνείς ποικιλίες όπως το Chardonnay, Syrah, Merlot, Cabernet.

Η οικογένεια Κροκιδά έχει δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο πλέγμα σχέσεων με τους πρωτοπόρους αμπελουργούς των Πλαγιών Αιγιαλείας στα καλύτερα αμπελοτόπια της ζώνης (Καλαμιάς, Χρυσάμπελα, Πλάτανος, Διακοφτό, Φτέρη, Πορρωβίτσα, Όαση).

Σε συνεργασία με τους έμπειρους οινολόγους, καθοδηγεί τους συνεργάτες αμπελουργούς σε νέες φυτεύσεις , στις καλλιεργητικές πρακτικές, στις ημερομηνίες τρύγου, ώστε το αποτέλεσμα που θα έχει να συμβάλλει στην μοναδική ποιότητα του κάθε κρασιού.

oin_left
oin_left
oin_left